Kompressionskläder och formgjutna skor…

Efter 6 veckor i Colombia och 2 drygt dygnslånga resor börjar det vara läge att utvärdera de kompressionskläder jag fick med mig. Orsaken att jag intresserar mig för kompressionskläder är framförallt att jag brukar få tunga trötta ben av att sitta eller stå stilla länge. Har därför, sedan länge, för vana att använda enkla modeller av “flygstrumpor” på alla resor samt ofta på långa föreläsnings- och praktikdagar. Och mellan loppen på tävling. Det gör helt klart skillnad för mig. Särskilt efter tävling och hård träning. För mig är kompressionskläderna alltså i första hand återhämtningskläder, jag brukar inte träna i dem.

 

Till Colombia fick jag, via min nya sponsor sportkompression.se, bland annat med mig ett par CEP running sock“. Dessa har en klart kraftigare kompression än enkla “flygstrumpor” – och jag gillar dem verkligen! Dock är de så tighta att de är rätt krångliga att ta på efter ett svettigt träningspass – och åkte alltsomoftast på först efter duschen. Favoritplagget i Colombia blev faktiskt mina nya “CEP sleeves” eftersom dessa är enkla att ta på och dessutom gör det möjligt att gå barfota… Kompressionstrycket är nog något lägre än i CEP’s sockar, men känns klart effektivare än mina vanliga flygstrumpor.

 

Tidigare är det alltså bara underben + fötter som jag “komprimerat”. Nu har jag även fått testa tights, av denna modell: 2XU PWX Compression Tights. Svala och supersköna är dessa de enda långbyxor jag frivilligt dragit på mig i Colombia… Materialet är av ett helt annat slag än sockarna, betydligt mjukare. I storlekstabellen var jag solklar “M”, men med tanke på att jag endast tänkt använda dem för återhämtning borde jag nog ha vågat mig på att testa storlek S. Mina M ger en viss kompressionseffekt, men känns mest som ett par supersköna träningstights med stöd för musklerna. Så framöver blir det nog läge att antingen testa en mindre storlek eller 2XU’s nyare modell, “recovery” när den finns i lager.

 

boots Apropå träningsprylar så väntade ett spännande paket på mig här hemma. Nya formgjutna skor!! Powerslide “custom boots” erbjuder ett flertal val angående karbonets höjd, styvhet och passform. Efter mina avgjutningar i somras måste något gått fel i kommunikationen – för trots ikryssat “narrow fit”, “without socks”, “extra stiff”, var skorna som levererades under hösten de skönaste jag någonsin satt fötterna i. Möjligen med undantag för mina 3 år gamla, väl inåkta men fullkomligt utslitna skor. Klockren passform kring hälen – och inte en öm punkt någonstans… Chockinvigde dem med ett 4-dagarsläger i Frankrike – utan att få ont någonstans… Rena drömmen för turåkning – men ingenting att utmana rekordtider på 300m med… Nya avgjutningar i december – och skorna som nu väntade på mig är utåt sett nästan identiska med de förra. Prestandamässigt är det en helt annan värld. För det första får jag skruva ner fötterna för att alls få dem på mig. För det andra gör stenhårt karbon att 3-4 punkter på varje fot gör riktigt ont. Hårt mot hårt… Ett varv med hårtorken över de värsta partierna hjälper en del. Men lär fortfarande få bereda mig på några veckor med rejält ömma fötter… Konstaterar att jag helt oplanerat blivit testpilot på 2 totalt skilda varianter av formgjutna skor. Komfort kontra prestanda… Just nu väljer jag att bita ihop över smärtan. Men jag gissar att det kommer en dag i framtiden då jag gör ett annat val. Kanske för att förbereda mig för mitt första 100km-lopp…?

 

Dagens träning fick göras i andra skor – bara för att det är så härligt att vara tillbaka i vårvintern!

img_7096

Comments are closed.