Ensam? Näe!!

Det bor rätt många idrottare i Umeå. Så var det säkerligen redan när jag flyttade hit 2006. Men det tog några år innan jag lärde mig fånga de stora fördelarna med det… Ensam hastighetsåkare på inlines är jag inte längre – men Eva Lagrange, som flyttade hit hösten 2011, har inte tillbringat mycket av det senaste året i Umeå. Hennes huvudgren är skridsko på is – och där får det erkännas att träningsförutsättningarna i Umeå inte är de bästa… Så; den största förändringen för mig handlar om nya kontakter inom andra sporter. I vinter har jag tränat med längdskidåkare, orienterare, beachvolleyspelare, multisportare. Drivna individer som har mycket gemensamt – även om tävlingsformerna skiljer sig åt… Inspirerande!! Positivt med lagom annorlunda perspektiv, utanför den egna sporten… Och härligt att få passning i gymmet, sparring på intervallerna, snacksällskap på långa distanspass…

 

I många sammanhang känns det lätt att haka upp sig på sportens storlek när man diskuterar förutsättningar. Men tillhör man inte (ännu) den lilla klick av individer i världseliten som kan leva på sin sport på heltid, så känns likheterna större än skillnaderna. Ett elitsatsning är ett livspussel som ska gå ihop med träning, tävlingar, resor + plugg eller jobb. Oftast stort eget ansvar för att få alltihop att funka. Långsiktigt tänkande. Och framförallt: en inre drivkraft för att fortsätta framåt.

 

En av förra sommarens mest intressanta resdagar fick jag då jag på flyget råkade hamna bredvid en svensk (manlig) fotbollsspelare i en europeisk proffsliga. Som fascinerades av att individuella idrottare orkar satsa med de ofta knapra förutsättningarna – och avslöjade att en regel i hans lag var max 2kg uppåt på vågen under en semester. Ytterligare viktuppgång innebar böter med 100 euro per 100g… Där förundras jag. Vuxna människor…?

Min inblick i lagsport i allmänhet är låg. Men som individuell idrottare krävs det nog alltid en inre drivkraft. Samtidigt tror jag inte att ensam är stark. Därför njuter jag av att smittas av andras drivkraft!

Comments are closed.