‘System overload’ och idrottsparalleller

Den senaste veckan har varit fylld av nyheter i jobbväg. Arbetet för artikel 3 har startat! Nytt tema – nya frågeställningar, nya datafiler, nya analysmetoder… Både filerna och metoderna tyngre än något jag jobbat med förr. Det var datorn som sa stopp först – SPSS la ner analysen med beskedet ”insufficient memory to process the command or a subcommand”. Måste erkänna att min hjärnstatus kändes ungefär likadan…

 

En ny hårddisk hjälpte datorn.  Önskar att det vore lika enkelt att avlasta det mänskliga minnet en smula… Tacksam över att handledas av en professor med ett fantastiskt tålamod – även när jag är så trött att jag måste tänka sju gånger innan jag får variabelkodningen rätt på något så simpelt som tidsföljd… Framsteg i veckan, och när jag går tillbaka till “simpla” icke-tidsberoende multivariata analysmetoder inser jag att det krävs betydligt mer för “system overload” på mig nu än för ett år sedan… Noterar avsevärda likheter mellan idrottslig teknikträning och klurig statistik – åtminstone under de handledningsformer jag lär mig metoderna nu… Bollar iväg mina resultat via mail och får feedback. Lär mig använda makron och dubbelkolla variablerna i efterhand. Vända och vrida på data från en massa vinklar med olika för att se att de nykodade variablerna stämmer. “Coachad” till att så småningom klara mig själv… Och materialet som kändes oöverblickbart för en vecka sedan börjar bli hanterligt… Kanske blir det också lättare så småningom när det inte finns ett OS att splittra uppmärksamheten till i bakgrunden…?

 

Nu väntar i alla fall en helg med  ”defragmentering” av mänskligt minne… En lite ovanlig helg med festförberedelser – för på fredag är det dags för Mattias att bli teknologie doktor!!

2014/02/15 | Posted in: forskning | Comments Closed

Comments are closed.