Om mig

img_0495-2 Född: 14 mars 1985 i Skellefteå

Bor: Umeå

Klubbar: Representerar Skellefteå AIK Cykel på inlines, Gimonäs CK på skridsko och Täfteå IK på skidor

 

Meriter i korthet, inlines:

41 SM-guld, 5 silver och 3 brons

World Games 12:e plats, VM 15:e plats, EM 7:e plats, Europacup 2:a plats.

Hastighetsskridsko, is:

6 SM-silver och 2 brons

………………………………………………………………………………………………………………………

l1020898c

Att idrotta har jag alltid älskat. Inledningsvis i rätt ostrukturerade former. Tjusningen i att tävla fann jag först i 14-årsåldern. Sporten som fångade mig var slalom - en sen start i en teknikgren. Men jag hade turen att fångas upp av en klubb med varm gemenskap och en tränare som inte tog någon större notis om att jag låg efter de andra – utan hellre fokuserade på mitt driv att utvecklas. Efter två säsonger som tävlingsåkare med ganska prydlig utvecklingskurva under högstadiet, fick jag chansen att lägga än mer fokus på idrotten under gymnasiet. Basen för studierna låg på hemmaplan i Skellefteå, men vintertid byggdes vardagen kring distansstudier och träning med Tärnaby Skidhem. Tävlingskarriären i skidbackarna höll jag i fram till 20 års ålder, men redan från första året på gymnasiet blev det en dubbelsatsning – då jag hittat en ny sport…

 

Inlines hade varit ett viktigt inslag i barmarksträningen länge, innan jag gav mig på att testa ett par motionslopp på hemmaplan. Ett möte med Gunder Boström – Skellefteås “inlinespionjär” – ledde till en snabbt inplanerad resa till Uppsala och den första “riktiga” tävlingen på inlines: junior-SM 2002 - där jag fastnade för sporten på allvar. Fick redan samma höst åka nordiska juniormästerskapen – och lyckades ta ett guld och två silver där. Första SM-guldet i seniorklassen kom två år senare - och i och med detta också första landslagsuppdraget som senior. Sedan dess har inlinesåkningen kommit i första hand. Hann efter gymnasiet bo ett halvår i Göteborg, “Sveriges skridskocentrum” – innan jag kom in på läkarutbildningen i Umeå och flyttade norrut igen. Blev samma år första svenska tjej någonsin att delta vid ett VM på inlines.

 

De första 9 terminerna av läkarprogrammet gjorde jag på 100% studietakt. Men kombinationen med idrott blev en tuff utmaning på de kliniska terminerna, då majoriteten av utbildningen är praktisk tjänstgöring på klinik. Umeå Universitets elitidrottsavtal gav mig chansen att gå ner på halv fart med studierna – vilket jag valde att göra vårterminen 2011. Mer tid att träna, och tidigare säsongsstart. Samtidigt även ett nytt samarbete med två tränare på hemmaplan i Umeå. Ingen av dem var insatta inlinessporten – men bra på att tänka nytt. Satsningen gav resultat direkt - under sommaren 2011 i form av ett flertal personbästa samt  tre pallplatser i Europacupen.

 

Ett nytt inslag  2012 blev en lång försäsong i världsledande landet Colombia. Parallellt med träningen: praktik på ett barnsjukhus, genom “free mover-utbyte” med Universidad de Santander. Ett val som krävde att jag lärde mig ett helt nytt språk - men som helt klart visade sig vara värt alla timmar med spanskaplugg under hösten 2011! Fina träningsförutsättningar och fantastiskt engagemang från värdklubben hjälpte mig till stora tekniska framsteg – och tiden i Colombia gav ovärderliga upplevelser och intryck på många plan. Och i resultatlistorna: fyra pallplatser i Europacupen + nya rekord på samtliga sprintdistanser. Samt för första gången för mig (och för svensk skridsko): en kvalplats till World Games!!

 

I januari 2013 tog jag examen. När jag drygt 6 år tidigare påbörjade läkarprogrammet kändes elva terminer som en evighet och jag hade nog inte räknat med att elitkarriären skulle vara längre än utbildningen… Men det var möjligt, hela vägen! Vad som därefter också visat sig möjligt är att kombinera forskning + idrott – och låta mina drömmar fortsätta gå hand i hand! Med ett fantastiskt stöd från handledarna kunde jag lägga stora delar av förberedelsefasen för World Games på internationella banor, med Colombia som bas på försäsongen. Facit vid mästerskapet blev en 12:e plats på 500 m och 15:e på 200 m, karriärens finaste meriter.

img_2012-3962-2web
Hösten 2014 fick jag en forskar-AT-tjänst vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå och kände att det, efter 11 säsonger i landslaget (och 17 internationella mästerskap), var dags att lägga huvudfokus på annat än idrotten. Men med det inte sagt att jag tänkt sluta idrotta!!

2014/08/22 | Comments Closed